A komfortzónán túl

A komfortzónán túl

Spartan akadályok I.: 10 sláger amire számíthatsz Veszprémben

2017. február 03. - GabeFit

Az előző posztot (Mivel készülj egy Spartan versenyre) követően volt aki a szememre vetette, hogy ahelyett, hogy azzal segítenék, hogy hogyan készüljön fel valaki, arról írok, hogy mit vásároljon. Ennek okán összegyűjtöttem 10 olyan (sláger) akadályt, ami szinte biztosan várható a közelgő Veszprém Sprinten és röviden be is mutatom őket.

Bucket brigade

uiuipupui.png


Ha már bemelegítettél a kisebb akadályokkal, előbb utóbb egy nagy halom kőhöz érsz ami mellett vödrök csücsülnek. A metódus elég egyszerű: told a vödröt tele a kövekkel, kapd fel és vidd el egy körre (a hölgyeknek általában kevesebbet kell bele pakolni)! A cipelésre két fő technika van:

Ölben cipelés

Vállon cipelés

Az ölben cipelés sokkal gyakoribb, mivel két kézzel, ujjakat összekulcsolva könnyebb tartani, csak jól kell ellentartani a vödör súlyának (ne görnyedj!). A vállon cipeléshez ugye egyrészt magasabbra kell emelni a vödröt, másrészt csak a fél oldalunkra nehezedik a súly, ami nem túl gerincbarát és a vállunk sem feltétlen szeret megtartani ekkora súlyt. A kettő váltogatható is, ha már fárasztó az ölben szállítás, akkor rövid időre felveheted a válladra is a vödröt, de figyelj oda, hogy ne terheld rosszul a gerinced. Ha elfáradsz semmi baj, állj félre, tedd le és szusszanj egyet, inkább, mint hogy sérülést kockáztass!

Multiring


Amint a nevéből már sejthető ez egy többgyűrűs akadály, amihez felső testi izomzat szükségeltetik. A legkönnyebb úgy venni ezt, ha az elindulás után szép folyamatosan haladunk végig rajta. Ha megállunk azzal csak fárasztjuk magunkat, úgyhogy tánctudás elő és egy-két-há-négy, egy-két-há-négy :P 

Amennyiben a szervezők gonoszkodós kedvükben vannak (szoktak), akkor kombinálhatják is valami plusszal, így akkor már extra multiringnek nevezzük. Az alábbi videón látható a Tokajon alkalmazott verzió, ami az utolsó előtti akadály volt a versenyen.


75151578.jpg

 Monkey bar


Ezen nem sokat lehet magyarázni, itt is fontos az erős fogás, a felsőtest és a folyamatos haladás. Lehet rá gyakorolni pl. húzódzkodással. Talán annyit javasolhatok, hogy csupasz kézzel könnyebb kapaszkodni, tehát ha kesztyűben mész akkor javallott levenni, míg letudod az akadályt.

Balance


Ezzel az akadállyal nekem nem lenne bajom, de ugye ez a fábol tákolt csoda alapból nem egy überstabil szerkezet. Ha erre egyszerre 2-3 ember is megpróbál felmászni és egyensúlyozva végig menni, tuti bukás a vége mindenki számára és jöhetnek a burpeek. Amennyiben többen vagytok rá, jobban jártok, ha inkább egyesével próbáltok meg átjutni rajta (szerintem). Egyébként ebből is több verzió van, pl. rönkökön kell átlépkedni vagy cikk-cakkosan lerakott hosszú keskeny léceken. Ha valaki erre szeretne gyakorolni, akkor lehetőleg ne az erkély korlátján tegye :) 

Szögesdrót


Hajlandó lennék fogadni, hogy ez tuti lesz Veszprémben. Ez egy igazi sláger, hiszen aki egy ilyen versenyre elmegy, annak van valami perverz vonzódása a sárban dagonyázáshoz :)
A talajt általában fellocsolják, így jó puha sárban lehet mászni, de nem árt vigyázni, mert rejthet a föld pár élesebb kavicsot. Ha esetleg pont ott ahol te mászol nagyon alacsony a drót és félő, hogy belekap a hátadba/táskádba, inkább mássz arrébb oda, ahol több hely van. Amennyiben táskát is viszel én azt javaslom, hogy vedd a két karod közé és úgy mássz előre a hasadon.

Sand bag


Nincs is jobb, mint egy egész nap esőben ázó homokzsákot felkapni és hegynek fölfelé a csúszós sárban felcipelni, majd átmászni vele 1-2 kisebb akadályon, utána megfordulva visszacígölni oda ahonnan elvettük. Lényegében csak erről szól a Sand Bag. Sajnos esős időben a zsák is csúszik, úgyhogy foggal-körömmel neki kell feszülni és húzni, cipelni. Dobálni nem igazán szabad és lehetőleg ne csaljon senki azzal, hogy lyukas a zsák (vagy kilyukasztja) is kiönti belőle a fele homokot (sajnos láttam ilyet), mert aki csal az inkább el se menjen egy ilyen versenyre!

Rope climb


Ez egy szuper akadály! Bármennyire is morog a többség, kötélre mászni jó móka, ha már tudod a trükkjét. A cél az, hogy felmássz a kötélen és megkongasd a kolompot, aztán lemássz (ne ugorj!). Télies idő esetén számíts rá, hogy a kötél keményre fagy és csúszik is.


Kétfajta technika is van, érdemes kipróbálni mindkettőt, hogy tudd neked melyik fekszik jobban.

A kötél egy olyan dolog amit simán beszerezhetsz magadnak otthonra. Minimum 4 méteres kötelet vegyél (én öt méterest javaslok), utána már csak egy erős faágra, meg egy létrára van szükséged és gyakorolhatod a mászást a kertben!

Spear throw


Na, ez nagy mumus! Kötelet még csak-csak mászott mindenki az iskolában, de dárdát nem hajigáltunk túl sűrűn.

A lényeg, hogy mikor az akadályhoz érsz húzd magadhoz a dárdát, a madzagot dobd át a korlát túloldalára és csak utána próbálkozz, mert így elkerülheted, hogy esetleg beleakadjon valamibe. Az alábbi videón látható, hogy milyen könnyű (a nagy francot :D) az egész!

 Memória teszt

Egy Spartan nem csak erős, mint egy rinocérosz, sebes mint a szél és kecses mint a gazella, de kiváló a memóriája is! Ennek tesztelésére szolgál ez az akadály, melynek lényege, hogy a BIB számunk mondjuk utolsó 2 karaktere alapján beazonosítjuk az egyik kódsort a kihelyezett táblán, majd azt memorizálva haladunk tovább a pályán. Hogy a dolog ne legyen egyszerű, a kódtábla után még sok akadályt le kell küzdenünk mire eljutunk arra a pontra ahol nekünk szegezik a kérdést: mi volt a kódod? Szigorúan tilos lefényképezni vagy felíni! Egy Spartan nem csal!

Palánk

Palánkból általában több is van, egyre nagyobb falakat kell megmászni, ahogy a pályán előre jutsz. Először jön pl. egy 6 lábas (180cm), majd egy 7 lábas (210cm), végül egy 8 lábas (240cm) palánk, amit egy alacsonyabb hölgynek bizony nagy kihívás megmásznia. Open futam esetén szoktak ilyenkor rendkívül segítő készek lenni a férfiak :)

 

Véget is ért ez a tizes slágerlista, remélem tetszett, a következő részben már beteszek pár ínyencséget :)

Ha tetszik a blog kövess Facebookon & Instagramon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gabefit.blog.hu/api/trackback/id/tr5912165437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása